l

Societat Catalano-Balear de Cirurgia Maxil·lofacial i Oral

Fissura llavipalatina

<< Tornar

La fissura llavipalatina és un dels problemes facials congènits més freqüents, consisteix en una fissura o separació del llavi superior del nadó degut a un desenvolupament incomplet de l’embrió. Aquesta fissura pot afectar exclusivament al llavi superior, afectar exclusivament al paladar (connectant la boca del nadó amb la cavitat nasal); o afectar a ambdues estructures.


Aquestes malformacions afecten directament a les capacitats del futur nadó:

  • Problemes d’alimentació: l’aparició d’un conducte que connecta la boca amb la cavitat nassal dificulta la ingesta de líquids com la llet materna.
  • Problemes auditius: pèrdua d’audició degut a l’acumulació de líquid a l’oïda o possibles infeccions.
  • Problemes de parla: els músculs dels paladar tou son molt importants per al generació de certs sons. La aparició d’una fissura desvia l’aire cap al nas a l’hora de produir certs dons impedint la correcta execució dels mateixos.
  • Problemes dentals: la malformació de llavi i paladar afecta a l’estructura de la dentadura, des de la desviació de les peces dentals, la seva caiguda o la creació de dents addicionals o més petites de l’habitual.
  • Problemes estètics
  • Problemes psicològics
  • Alteració del creixement maxil·lar superior

Causes i símptomes

Moltes vegades és difícil determinar els motius pels quals el llavi o paladar del nadó no es desenvolupen adequadament durant la gestió. Malgrat tot, sí que es coneix que hi ha certs factors que poden augmentar la probabilitat de patir aquesta malformació com la predisposició genètica, l’exposició a certes substàncies durant l’embaràs com el tabac i l’alcohol, la obesitat durant l’embaràs, la raça (més comuna entre nens indis, americans o asiàtics) i el sexe (més habituals en els homes que en dones).

La cirurgia de la fissura llavipalatina

En la major part dels casos, una sèrie d’operacions pot corregir completament ambdues fissures, retornar a la normalitat funcional del nadó i aconseguir un aspecte més normal amb una cicatriu mínima. Aquestes malformacions son reparades quan l’infant és encara un nadó de entre tres i sis mesos en el cas de la fissura del llavi i al voltant de nou mesos en el cas de la fissura palatina. 

Més informació sobre la cirurgia