l

Societat Catalano-Balear de Cirurgia Maxil·lofacial i Oral

Cirurgia de tumors orals

<< Tornar

Tractament i cirurgia de càncer de cap i coll

Cada cas requereix de la planificació consensuada d’un equip de diferents especialistes, entre ells l’oncòleg i el cirurgià maxil·lofacial. En funció de l’historia clínica del pacient i de la gravetat i nivell de desenvolupament del càncer oral, es pactarà un tractament específic que pot combinar diferents tractaments.

  • Cirurgia: si el càncer és petit, està localitzat i no ha realitzat metàstasi, la cirurgia pot ser una solució definitiva. També s’utilitza combinada amb tractaments de radioteràpia o quimioteràpia.
  • Radioteràpia: es un tractament que utilitza rajos d’alta energia per destruir les cèl·lules canceroses. A vegades l’únic tractament per càncer en fase molt poc desenvolupades. També es pot usar després de la cirurgia o combinada amb la quimioteràpia.
  • Quimioteràpia: utilització de productes químics per eliminar les cèl·lules canceroses. Normalment es combina amb la radioteràpia per potenciar els seus efectes.

En cas de càncers extensos, a banda de l’extirpació del tumor, és poblable que el cirurgià hagi de reconstruir la zona afectada per assegurar la recuperació de les funcions orals.

Si el cas ho requereix, el cirurgià maxil·lofacial podrà realitzar l’extirpació del tumor prèvia o posteriorment a un tractament de quimioteràpia o radioteràpia.

Tipus de cirurgies

  • Cirurgia d’extirpació del tumor: el cirurgià maxil·lofacial extirpa el tumor i part de teixit sa del voltant del mateix. Aquesta cirurgia és molt habitual en tumors petits i molt localitzats. Per tumor més grans, por resultar necessari eliminar també una secció de l’os maxil·lar o de la llengua.
  • Cirurgia d’extirpació disseminat: si el càncer s’ha disseminat al llarg del coll i ha arribat als ganglis limfàtics, el cirurgià pot optar també per la seva extirpació.
  • Cirurgia reconstructiva: pensada per restaurar l’aparença i la funcionalitat de la zona extirpada degut al càncer ja que la operació pot afectar a la capacitat de parlar i menjar així com a l’estètica de la cara. Es poden incloure empelts de pell, múscul o os.

 


 

Com sé si tinc un càncer oral?

Hi ha certs indicis que poden alertar-lo de la necessitat de visitar un metge:

  • Taques blanca dins de la boca (leucoplàsia).
  • Taques vermelloses fins de la boca (eritroplàsia).
  • Una nafra que no es cura al llavi o la boca
  • Protuberància a la llengua, boca o coll.
  • Sagnats a la geniva, inflors a la mandíbula o dolors crònics al coll o per mastegar o tragar.

Com serà el diagnòstic?

El doctor li realitzarà un examen visual de la boca, llavis i del coll per detectar possibles anomalies. En cas que l’examen mostri una àrea sospitosa, se li extraurà una mostra del teixit anòmal per realitza una biòpsia, prova que indica la presència o no de cèl·lules cancerígenes. Si la biòpsia da positiva, el professional s’encarregarà de terminar l’abast del càncer mitjançant una endoscòpia. Pot ser que es requereixin algunes proves d’imatge més. En aquest cas el seu metge l’informarà.

És necessari passar per cirurgia?

El seu metge li recomanarà la opció que més s’atingui a les característiques del tumor i a la seva història clínica i factors de risc. El més probable és que hagi de realitzar una combinació específica dels diferents tractaments: cirurgia, radioteràpia i quimioteràpia.

Després de la cirurgia puc tenir algun problema a la boca?

Primer, comentar que la cirurgia no sempre és una solució definitiva. De vegades ha de realitzar-se combinada amb altres tractaments com la radioteràpia per assegurar la completa extinció del focus cancerigen. Així mateix, i encara que la cirurgia per si sola hagi pogut eliminar l’amenaça del tumor, la intervenció pot dificultar la capacitat de parlar o menjar. En aquest cas, el cirurgià maxil·lofacial li recomanarà cirurgia reconstructiva que li permeti recuperar l’aparença i la funcionalitat de la boca.