L’apnea obstructiva del son és una afecció que obstrueix la via respiratòria durant el son. Les parades respiratòries conseqüents poden durar segons o minuts i es poden produir fins a 30 vegades cada hora al llarg de tota la nit.
Aquest trastorn pot afectar sèriament a la qualitat de vida. La dificultat per respirar correctament afecta al descans i impedeix un son reparador. És per això que les persones que pateixen apnea del son acostumen a estar cansades tot el dia, irritables degut a la impossibilitat de descansar i presenten problemes de memòria o concentració.
La apnea del son és una malaltia molt comuna, que afecta aproximadament al 15% d’homes i al 10% de dones. El diagnòstic es fa mitjançant un estudi del son (polisomnografia), que valora diferents paràmetres, com saturació de oxigen, pressió arterial, nombre i duració de les apnees i hipopneas (dessaturacions), etc...
Causes i símptomes
L’apnea del son pot ser deguda a un excés de teixit gras del coll, la relaxació dels músculs o a una estructura anòmala de la mandíbula i el coll. La meitat de les persones obeses el pateixen així com també és habitual en persones d’edat avançada, en el primer cas degut a un excés de teixit gras al coll i, en el segon, degut a una menor musculació i facilitat de relaxació dels muscles del coll.
Els principals símptomes de l’apnea, que poden ser lleus o greus, son:
- Roncs molt forts amb pauses o respiracions entretallades
- Somnolència durant el dia
- Facilitat per quedar-se dormit en moment de tranquil·litat
- Mals de cap
- Sequedat de la boca
- Irritabilitat
- Falta de concentració o memòria
- Depressió
- Hipertensió arterial
Cal tenir en compte que no totes les persones que ronquen pateixen apnea obstructiva del son. Tot i això, els roncs poden ser també un problema social greu, com la discòrdia marital.
Tractament de l’apnea del son
Si considera que vostè o la seva parella pot patir apnea del son, visiti un cirurgià maxil·lofacial. El professional el podrà derivar, si ho creu necessari a una clínica del son on li monitoritzaran els seus patrons de son. Mitjançant aquests resultats i un anàlisis per buscar possibles problemes que puguin causar l’apnea, el cirurgià li realitzarà un diagnòstic precís.
El tractament de l’apnea pot diferir en funció de la gravetat del cas i de les causes de la mateixa.
- Modificació de la conducta: si l’apnea és lleu, el cirurgià li receptarà una nous hàbits de vida que poden arribar a eliminar el problema completament, entre ells la pèrdua de pes, l’eliminació de l’alcohol, la cafeïna i menjars pesats a la seva dieta i un canvi de posicions a l’hora de dormir.
- Dispositius bucals: per una apnea que no es solucioni mitjançant aquest canvi, es pot utilitzar un dispositiu bucal que mantenen les vies respiratòries obertes durant la nit, impedint la obstrucció.
- C-PAP: per apnees de son moderades, la C-PAP és una altre solució. Aquest aparell, conformat per una màscara que es situa damunt de les vies respiratòries, envia un flux d’aire continu que evita l’obstrucció. Malgrat tot, tant aquest procediment com l’anterior no tracten les causes de l’apnea sinó només les seves conseqüències, és per això que es recomana que vinguin acompanyades també d’un canvi d’hàbits i condicions físiques.
En casos greus de apnea del son, el cirurgià maxil·lofacial pot recomanar la cirurgia, que eliminaria d’arrel les causes de l’apnea. L’avançament del maxil·lar i la mandíbula i mentó son curatius en més del 95% dels casos de apnea del son i son avui en dia la modalitat de tractament més resolutiva, especialment en pacients que no toleren o estan cansats de portar la màscara d’oxigen a les nits.